Tjälknöl
4-6 portioner- 1-1,5 kg otinad benfri köttbit av nöt eller vilt
Marinad
- 2 l vatten
- 1,5 dl salt
- 0,5 dl socker
- 4-5st vitlöksklyftor, grovhackade
- 10st svartpepparkorn, krossade
- 2 dl färska örtkryddor eller 2 msk torkad (timjan, rosmarin, basilika….)
Gör så här:
Lägg köttbiten på gallret i Nordic Cooker’s keramikgryta med en köttermometer. Tillaga på låg temperatur i 10-12 timmar. Köttet är färdigt när köttermometern visar 65-70 grader.Blanda salt, socker, vatten och krossade pepparkorn i en kastrull och koka upp. Tag kastrullen från plattan och tillsätt vitlök och örtkryddorna. Låt marinaden kallna. Häll den kalla marinaden i en rejäl fryspåse och lägg i köttbiten som fortfarande ska vara varm. Pressa ur all luft ur påsen. Förslut påsen så att marinaden täcker köttet helt. Låt den ligga och marineras i 5 timmar. Häll ut marinaden och lägg köttbiten i folie.
Servera köttet kallt eller varmt i skivor, gärna med potatisgratäng.
Maten är klar!
Bild tagen av restaurangägaren Lars Fahlen som lagade Tjälknöl i Nordic Cooker. Hans restaurang heter Primaten och finns i Uppsala! |
Hej! förstår inte riktigt varför jag ska använda gallret. Blir inte köttet saftigare i keramikgrytan?
SvaraRaderaAgneta Hellsing
Hej! förstår inte riktigt varför jag ska använda gallret. Blir inte köttet saftigare i keramikgrytan?
SvaraRaderaAgneta Hellsing